Gupta WelvaartsgodGupta WelvaartsgodGupta Welvaartsgod Gupta Welvaartsgod Gupta Welvaartsgod
Gupta Welvaartsgod
Artikelnr: S009
Euro 850.00
Bestellen
Klik op foto

Gupta Welvaartsgod ca. 5e eeuw

De vroege Guptaperiode 3e/4e eeuw was een overgangsperiode waarin eerdere stijlen werden samengevoegd, met name uit de scholen van Mathura en Ganhara.
De Guptastijl bereikte zijn hoogtepunt in de eerste helft van de 5e eeuw. Tegelijkertijd bereikten de boeddhistische sculpturen een hoogtepunt.
De school van Sarnath beeldde meer uitsluitend boeddhistische thema's uit. Deze school was minder speels maar wist in boeddhistische figuren de uitdrukking van hun spiritualiteit en afstand van het materiële te perfectioneren. Ook opmerkelijk is de harmonie die uit de lichaamsposes van de beelden spreekt en de kwaliteit van de serene gezichtsuitdrukkingen. Kenmerkend voor Sarnath is de introductie van een nieuwe soort gewaden die deels zonder plooien rond het lichaam vallen. Sarnath bevindt zich op de plaats van het vroegere hertenpark waar Boeddha Gautama voor het eerst de Dharma aan anderen onderwees.

Dat we hier te maken hebben met een welvaartsgod is te zien aan zijn dikke buik en geprononceerde navel. Hij zit sereen in lotus en houdt zijn buik vast.
Dit stenen beeldje is geheel beschilderd geweest. De kleur kan veranderd zijn in de loop der eeuwen. Voor de Hindu heet hij Kubera voor de Boeddhisten is hij Vaisravena.
De maat is 10,3 cm. Aan de achterzijde is een uitsparing waar je je vingers in kan steken. Mogelijke voor een ritueel.

U ontvangt een certificaat van echtheid.

Frame Hangers Lees meer over Ghandara in Elseviers Maandschrift
ENGLISH Little Buddha    2009 - 2016 - Little-Buddha Atelier - All rights reserved    
Prijzen inclusief btw